Gaslighting u vezi: 38 znakova, vrsta i zašto zaljubljeni ljudi gaslightingaju

Gaslighting u vezi može u trenu naštetiti vašem emocionalnom blagostanju. Ovdje saznajte kako radi, vrste, znakove i najbolje načine za rješavanje problema.

gaslighting u vezi

Jeste li upoznati s gaslightingom u vezi? Nadamo se da niste. Ali razmotrimo sljedeći scenarij.

Sarah je mislila da je pronašla "onog jedinog". Jake je bio šarmantan, zabavan i imali su kemiju koja bi mogla učiniti znanstveni laboratorij ljubomornim. Ali s vremenom su stvari postale čudne.

Kad god bi Sarah spomenula zabrinutost zbog Jakeovog sve nesigurnijeg ponašanja, on bi odbacio njezine brige, govoreći da je previše osjetljiva ili da umišlja stvari.

Sarah je počela sumnjati u vlastito pamćenje, svoje emocije, čak i svoj razum. Nesvjesna toga, Sarah je postala žrtva rasvjetljavanja u vezi.

Gaslighting, prijatelji moji, nije holivudska drama, iako tako zvuči.

Izraz potječe iz predstave iz 1938. pod nazivom "Plinsko svjetlo", u kojoj muž pokušava natjerati svoju ženu da posumnja u svoju stvarnost tako što prigušuje svjetla na plin u njihovoj kući i zatim poriče da se to događa.

Ubrzano u današnje vrijeme, plinsko upaljače postalo je sveprisutan oblik emocionalnog zlostavljanja, gdje vas plinski upaljač manipulira da preispitujete vlastita iskustva i osjećaje.

Zašto je to važno za vas, posebno kao mlade odrasle osobe? Pa, vi se krećete labirintom ljubavi i prijateljstava, često bez karte ili GPS-a.

Prepoznavanje gaslightinga može biti poput pronalaženja skrivenog koda za varanje, što vam daje moć da poboljšate svoje emocionalno blagostanje i zaštitite se u odnosima. [Pročitajte: Gaslighting – što je to, kako radi i 33 znaka da to uočite što prije]

Što je Gaslighting?

Dakle, vjerojatno ste čuli izraz "gaslighting" koji se razbacuje poput konfeta na novogodišnjoj zabavi, ali što to zapravo znači?

Gaslighting u vezi je kada jedan partner manipulira drugim da posumnja u vlastita sjećanja, osjećaje ili čak svoj razum.

Kao da se vaš ljubavni život iznenada pretvara u psihološki triler, ali nema redatelja koji viče "rez" kad stvari postanu zbrkane. [Pročitajte: Emocionalni tobogan – znakovi, uzroci i načini prekida ove veze]

Sada, unesimo malo psihologije u mješavinu—unesite "Kognitivnu disonancu". O da, zvuči kao termin iz štreberskog udžbenika psihologije, ali držite se nas.

Kognitivna disonanca je kada imate dva ili više proturječnih uvjerenja, a to uzrokuje emocionalni stres. Zamislite da mislite da ste u sretnoj vezi, a onda vam partner stalno govori da se stvari ne sjećate dobro ili da ste previše emocionalni.

Vaš mozak bjesni, poput hrčka na kotaču koji se ne može prestati vrtjeti. Ovaj nesklad, ovaj sukob u vama, ono je što čini gaslighting u vezi tako emocionalno iscrpljujućim. [Pročitajte: Emocionalno iscrpljeni? Kakav je osjećaj, 41 znak i razlozi zašto ste iscrpljeni]

Dakle, zašto bi vas bilo briga? Jer gaslighting je emocionalno zlostavljanje. To je vaš partner koji uzima kist vaše vlastite stvarnosti i kaže: "Ne, daj da ti to prepišem."

Vrste plinske rasvjete

Prije nego što zumiramo blještave crvene zastave koje vrište "Gaslighting Ahead," ključno je shvatiti da ne koriste svi plinski upaljači isti priručnik.

Baš kao što negativci u stripovima imaju svoje jedinstvene stilove i zle planove, gaslighting u vezi dolazi u različitim okusima.

Dakle, idemo prvo dešifrirati ove vrste, tako da ćete točno znati protiv čega se suočavate. [Pročitajte: 105 najčešćih fraza, tehnika i znakova za rasvjetu plinom kako ih prepoznati]

1. Banaliziranje

Tada vaš partner umanjuje vaše osjećaje ili iskustva. Napokon skupiš hrabrosti progovoriti o nečemu što te muči, a oni odmahnu rukom kao da nije ništa strašno.

Zbog toga se možete osjećati kao da ste previše osjetljivi ili dramatični, dok su u stvarnosti vaše brige u potpunosti opravdane. Trivijaliziranje vas učinkovito ušutkava i gura u emocionalnu sumnju u sebe.

2. Kontriranje

Ovdje vaš partner izravno izaziva vaše pamćenje događaja. Možda spomenete nešto što su rekli prošli tjedan, a oni inzistiraju da ste to sigurno sanjali jer oni nikada ne bi rekli takvo što. [Pročitajte: 12 vrsta lažljivaca, 15 vrsta laži koje često koriste i načini kako se s njima nositi]

Ova vrsta rasvjetljavanja u vezi može vas natjerati da počnete sumnjati u vlastito pamćenje, zarobivši vas u labirintu samopreispitivanja iz kojeg je nemoguće pobjeći.

3. Zadržavanje

U ovom scenariju, vaš se partner pravi glup ili odbija sudjelovati u razgovoru. Mogli biste dati kristalno jasne primjere zabrinjavajućeg ponašanja, a oni se ponašaju kao da nemaju pojma o čemu govorite.

Uskraćivanje informacija ili odbijanje emocionalnog angažmana može biti lukav oblik rasvjetljavanja zbog kojeg se osjećate kao da pretjerano analizirate ili umišljate stvari. [Pročitajte: Emocionalno manipulativan dečko – 24 VELIKA znaka i razloga da napustite ovog muškarca]

4. Preusmjeravanje

Vaš partner mijenja temu ili ispituje kako ste uopće došli do takvog zaključka, učinkovito skrećući razgovor s njihovog ponašanja.

To je kao razgovorna lukavost; prije nego što shvatite, u obrani ste, objašnjavajući sami sebe umjesto da se pozabavite izvornim problemom. To može biti posebno dezorijentirajuće u krajoliku plinskog osvjetljenja u vezi.

5. Stereotipi

Ovaj koristi štetne stereotipe kako bi vas potkopao. Na primjer, ako ste žena koja izražava emocije, mogli bi vas optužiti da ste "histerična" ili "previše emocionalna", igrajući se seksističkim stereotipima. [Pročitajte: Muškost protiv ženstvenosti – 27 osobina, stereotipa i jedinstvenih snaga]

To je manipulativna taktika koja ne samo da vas zapaljuje nego i dodaje sloj diskriminacije u mješavinu.

Blještave crvene zastave i znakovi

Sada kada smo demistificirali vrste plinskog svjetla u vezi, vjerojatno vas žudi da znate: Kako možete znati jesu li vas plinski svjetli?

1. Sumnjate u vlastito pamćenje

Ako se neprestano preispitujete o svom sjećanju na događaje iz prošlosti, to je znak upozorenja. [Pročitajte: 29 znakova upozorenja da vas netko želi povrijediti ili vam emocionalno nauditi]

Na primjer, jasno se sjećate da je vaš partner obećao doći na obiteljski događaj s vama, ali kada dođe taj dan, on tvrdi da nikada nije pristao doći.

Ovi mali nedostaci u sjećanju mogu se početi nakupljati, ostavljajući vas u stanju stalne zbunjenosti i sumnje u sebe, što je obilježje rasvjetljavanja u vezi.

2. Pretjerano se ispričavate

Odjednom, govorite "Žao mi je" češće nego pokvarena ploča. Ako ustanovite da se stalno ispričavate čak i kada znate da niste krivi, budite oprezni. [Pročitajte: Zauzmite se za sebe – zašto je teško i koraci da dobijete ono što želite i zaslužujete]

Na primjer, vaš partner kasni na večeru, a vi se na kraju ispričavate što ste se uzrujali zbog toga. Prebacivanje krivnje je klasična tehnika gaslightinga.

3. Osjećate se kao da hodate po ljusci jaja

Ako ste uvijek zabrinuti oko toga da kažete svoje mišljenje ili izrazite svoje osjećaje jer se bojite partnerove reakcije, obratite pažnju na to.

Recimo da oklijevate razgovarati o budućim planovima ili ozbiljnim temama jer je vaš partner u prošlosti skretao razgovor ili trivijalizirao vaša mišljenja. [Pročitajte: Hodanje po ljusci jaja u vašoj vezi? 18 znakova i kako to popraviti]

Ova stalna autocenzura je znak za rasvjetu u vezi.

4. Ti si uvijek onaj “Lud”.

Vaš vas partner označava kao previše osjetljivu, emocionalnu ili iracionalnu kad god pokušate iznijeti zabrinutost. Na primjer, izražavate zabrinutost zbog toga što svake večeri kasno dolaze kući, a oni se suprotstavljaju govoreći da ste jednostavno pretjerano ljubomorni ili posesivni.

Problem se prebacuje natrag na vas, a vi se osjećate kao "ludi" u vezi. [Pročitajte: Luda žena – 25 glupih stvari koje muškarci rade zbog kojih njihova žena poludi]

5. Osjećate se izolirano od voljenih osoba

Mogu vas suptilno ili otvoreno obeshrabriti da se viđate s prijateljima i obitelji, tvrdeći da ne "razumiju" vašu vezu kao oni. Ova izolacija im olakšava kontrolu vaše percepcije stvarnosti, zlokobni oblik plinskog svjetla.

6. Vaša se postignuća omalovažavaju

Postižete veliku pobjedu na poslu ili izložite prezentaciju, a umjesto da slavite, vaš partner pronalazi načine da umanji vaša postignuća.

"Svatko je to mogao učiniti", mogli bi reći ili, "Samo si imao sreće." Dosljedno omalovažavanje vaših uspjeha nagriza vaše samopouzdanje i oblik je lažiranja koji ne biste trebali ignorirati. [Pročitajte: Izlaziti s nekim s niskim samopouzdanjem – kako je to za vas oboje]

7. Osjećate se zaglavljenima u ciklusu

Gaslighting se ne događa 24/7. Postoje razdoblja topline i privrženosti, koja se ponekad nazivaju "ljubavnim bombardiranjem", zbog kojih mislite da su se stvari promijenile na bolje.

Ali tada se ciklus gaslightinga nastavlja. Isprekidano potkrepljenje tjera vas da nagađate i otežava točno određivanje zlostavljanja koje se događa u vezi.

8. Vi ste krivi za njihovo ponašanje

Kad god nešto krene krivo, nekako ste uvijek vi krivi, čak i kada logika kaže drugačije. [Pročitajte: Otklon u vezi – što je to, 52 znaka, učinci i kako se nositi s tim]

Vaš je partner kasnio jer vam je "trebalo predugo da se spremite" ili je zaboravio važan datum jer ga "niste dovoljno podsjetili". Ova razina prebacivanja krivnje je napredni oblik "gaslightinga" u vezi.

9. Sumnjate u vlastitu vrijednost

Osjećate se kao da niste dovoljno dobri, dovoljno pametni ili samo dovoljno, točka? To je znak plinske rasvjete.

Stalne omalovažavajuće primjedbe i kritike vašeg partnera mogu vas natjerati da internalizirate tu negativnost, uvjeravajući vas da niste vrijedni zdrave veze. [Pročitajte: 55 tajni i navika samoljublja kako biste izgradili samopouzdanje i shvatili svoju vrijednost]

10. Osjećate potrebu "dokazati" svoju ljubav

Vaš partner često dovodi u pitanje vašu predanost ili ljubav prema njemu, gurajući vas u kut gdje osjećate potrebu da svoju ljubav "dokažete" djelima ili žrtvama.

Ovo stvara neujednačenu dinamiku moći i manipulativna je taktika koja spada pod kišobran gaslightinga.

11. Nikada se ne ispričavaju

Čini se da su alergični na riječi "Žao mi je". Čak i kad ih uhvate na djelu, izokrenut će priču kako bi izbjegli preuzimanje odgovornosti. [Pročitajte: Kako ne biti gurnuti – što vas čini takvim i kako zauzeti stav]

Nespremnost da se ispričate kamen je temeljac gaslightinga, jer održava uvjerenje da ste uvijek vi krivi, a ne oni.

12. Koriste "globalne izjave"

Ako vaš partner često koristi izraze poput "Ti uvijek" ili "Ti nikad", budite oprezni. Ove globalne izjave su široke i apsolutne, ne ostavljajući mjesta za raspravu ili nijanse.

To je način da vas postavi u obrambenu poziciju, skrećući fokus s njihovog ponašanja i čineći vas predmetom promatranja u vezi. [Pročitajte: Zašto ljudi postaju obrambeni? 14 razloga i načina kako ih riješiti]

13. Uskraćuju ljubav kao kaznu

Tiho postupanje ili uskraćivanje emocionalne podrške često se koristi kao oblik kazne.

Ako ste bili "loši" prema njihovim mjerilima – možda zato što se ne slažete s njima ili ih prozivate – uskraćuju vam ljubav i privrženost, zbog čega se borite da ponovno dobijete njihovo odobravanje, što je još jedna metoda zamajavanja u vezi.

14. Potkopavaju vaše odnose s drugima

Mogu vam dati suptilne natuknice ili jednostavno izraziti neodobravanje vaših bliskih prijatelja i obitelji. [Pročitajte: pomoć! Moje prijateljice ne vole mog dečka!]

Čineći to, oni polako oštećuju vaš sustav podrške, čineći vas sve pouzdanijima u njih i lakšim za kontrolu—klasična taktika u knjižici rasvjetljavanja plinom.

15. Zbog njih sumnjate u svoj razum

Jeste li ikada čuli izraze poput: "Preosjetljivi ste" ili "Umišljate stvari"? Ovo su načini na koje vaš partner može pokušati potkopati vaše percepcije i osjećaje, uzrokujući da sumnjate u vlastiti razum.

To se u svijetu psihologije često naziva "stvaranje ludila" i velika je crvena zastavica za rasvjetljavanje u vezi. [Pročitajte: Luda djevojka – što je čini, 53 psihoznaka i načini kako se nositi s njom]

16. Nude "dokaz" da vas diskreditiraju

Vaš se partner jako trudi dokazati da ste u krivu, čak prikuplja i “dokaze” poput tekstualnih poruka ili komentara drugih.

Kod ove vrste traženja dokaza ne radi se o jasnoći ili razumijevanju; radi se o tome da posumnjate u vlastitu stvarnost. U psihološkom smislu, ovo je eskalacija u taktici manipulacije i zastava za gaslighting.

17. Koriste trivijalne darove ili geste kako bi nadoknadili loše ponašanje

Nakon razdoblja nesvjestice, mogli bi vam dati mali dar ili učiniti nešto lijepo kao da kažu: “Vidiš, ja nisam tako loša osoba. [Pročitajte: Ljubavno bombardiranje – što je to, kako funkcionira i 21 znak da ste manipulirani]

Ove geste imaju za cilj da vas zbune i natjeraju vas da pomislite da možda stvari i nisu tako loše kao što se čine. Međutim, to ne briše emocionalni danak gaslightinga u vezi.

18. Poništavaju vaše osjećaje

Vaš partner odbacuje vaše osjećaje kao da nisu valjani ili važni. Na primjer, možete reći: “Osjećam se povrijeđeno kad me ignoriraš,” samo da bi oni odgovorili s nečim poput: “Preosjetljiva si; bilo tko drugi ne bi imao ništa protiv.”

Ova vrsta poništavanja snažan je oblik emocionalne manipulacije. [Pročitajte: 27 znakova emocionalne manipulacije kako biste znali iskorištava li vas netko]

19. Zbog njih se osjećate krivima za njihove pogreške

Ispričavate se za stvari koje niste učinili ili za probleme koje niste stvorili. Na primjer, ako su zaboravili važan datum, mogli bi ga okrenuti i reći da ih niste dovoljno podsjetili, pa bi to učinili vašom krivnjom.

Ova manipulacija osigurava da oni izbjegnu odgovornost, što je uobičajena karakteristika gaslightinga u vezi.

20. Oni se šale na tvoj račun

Humor može biti fantastičan način povezivanja, ali u rukama plinskog upaljača postaje oružje. [Pročitajte: 17 dobrih i loših tipova humora i kako utječu na vaš odnos s drugima]

Mogu se šaliti kojima vas omalovažavaju ili ponižavaju, a ako izrazite da ste povrijeđeni, optužuju vas da nemate smisla za humor. Ova taktika služi trivijalizaciji vaših osjećaja i iskustava, što je još jedan oblik gaslightinga.

21. Oni pale svjetlo u javnom okruženju

Vaš partner ne ograničava samo svoju manipulaciju na privatne postavke; dovoljno su hrabri da vas upale u javnost ili među prijateljima. Ovo dodaje sloj poniženja rasvjetljavanju, zbog čega još više oklijevate progovoriti.

Javno osvjetljavanje služi za vašu dodatnu izolaciju, ograničavajući vaše društvene interakcije i čineći vas sve ovisnijima o vezi. [Pročitajte: Zašto sam suovisan? 37 razloga i znakova da u ljubavi prelazite svoje granice]

22. Počinjete preispitivati vlastito pamćenje

Postajete sve nesigurniji u vlastita sjećanja, sumnjate u događaje ili razgovore za koje znate da su se dogodili. Ova sumnja u sebe je štetan nusproizvod plinskog svjetla u vezi, što može utjecati na vašu kognitivnu funkciju tijekom vremena.

23. Izigravaju žrtvu kad se suoče s njima

Ako skupite hrabrosti da im se suočite s njihovim ponašanjem, oni to brzo preokrenu i naprave žrtvu. “Ne mogu vjerovati da bi me optužio za tako nešto; ti uništavaš ovu vezu”, mogli bi reći.

Ova taktika skretanja je klasičan znak gaslightinga, osmišljen kako bi vas natjerao da preispitate vlastite brige i prosudbe. [Pročitajte: Sindrom narcisoidne žrtve – što je to i kako pobjeći od nereda]

24. Vaše fizičko zdravlje opada

Emocionalni i psihološki danak plinskog svjetla može se manifestirati fizički tijekom vremena. Možete doživjeti kronični stres, probleme sa spavanjem ili čak bolesti povezane sa stresom poput glavobolje ili probavnih problema.

Ovo pogoršanje tjelesnog zdravlja često se može pratiti unatrag do stalnih emocionalnih previranja plinskog svjetla u vezi.

25. Izbjegavate raspravljati o problemima

Sramite se iznijeti brige ili probleme u vezi. [Pročitajte: Kako riješiti sukob – 15 najboljih načina da se riješite drame]

To nije zato što vam nije stalo, već zato što su vas prošli pokušaji toliko psihički iscrpili da radije ne biste kroz to ponovno prolazili. Ovo izbjegavanje je podmukla posljedica plinskog svjetla, koja utječe na otvorenu komunikaciju između vas i vašeg partnera.

26. Koriste vaše slabosti protiv vas

Recimo da ste otvoreno govorili o nesigurnostima ili prošlim traumama. Partner za rasvjetu plina može iskoristiti ove informacije kao oružje kako bi vas dodatno potkopao.

Iskoristit će vašu ranjivost protiv vas, zbog čega ćete se osjećati izloženima i još više skloni sumnji u svoje percepcije. Ovo je vrlo štetan oblik gaslightinga u vezi. [Pročitajte: Zašto sam tako nesiguran? 41 znak i 51 način kako se nositi s nesigurnošću i popraviti je]

27. Razvijate tjeskobu zbog običnih odluka

Čak i jednostavni izbori poput onoga što kuhati za večeru ili koji film gledati postaju stresni. Strah od pokretanja još jedne epizode plinskog svjetla kod vašeg partnera može dovesti do tjeskobe pri donošenju odluka.

Počinjete gubiti povjerenje u svoju sposobnost donošenja čak i svakodnevnih odluka, što je nesretan ishod dugotrajnog emocionalnog zlostavljanja.

28. Daju obećanja koja nikada ne ispunjavaju

Vaš partner može obećati da će se promijeniti, ili čak nakratko priznati da su se osjećali nesvjesno, ali zapravo nikad neće poduzeti korake da se popravi.

Ova prazna obećanja služe vam da očuvate nadu i tako imate veću vjerojatnost da ćete ostati u vezi. To je manipulativni ciklus koji učvršćuje prisutnost gaslightinga u vezi.

29. Osjećate se sve izoliranije

S vremenom se možete početi udaljavati od prijatelja i obitelji, svjesno ili podsvjesno.

Emocionalna iscrpljenost plinskom rasvjetom čini da se društvene interakcije čine prevelikim naporom. Vaš svijet se počinje smanjivati, fokusirajući se gotovo u potpunosti na vezu i plinski upaljač. [Pročitajte: Narcističko zlostavljanje – što je to, 58 znakova i načini na koje vas povrijeđuju i slome]

Kako se nositi s plinskim osvjetljenjem

Prepoznavanje znakova gaslightinga u vezi važan je prvi korak, ali to je samo početak puta prema zdravijim interakcijama.

Sada dolazi težak, ali ključni dio — poduzimanje radnji. Dakle, za one koji su se igrali detektiva u vlastitim vezama, evo alata koji će vam trebati da razoružate plinski upaljač u svom životu.

1. Prepoznajte znakove

Prvi ključni korak je priznavanje da se gaslighting događa. To uključuje povjerenje u intuiciju, a ne samo uklanjanje tih crvenih zastava. [Pročitajte: Instinkt crijeva – što je to, kako funkcionira i 30 savjeta koje treba slijediti i slušati svoj osjećaj]

Razumijevanjem znakova možete potvrditi svoja iskustva i ne podleći iskrivljenoj stvarnosti plinskog upaljača.

Ova je potvrda ključna za psihološko blagostanje jer pomaže u suzbijanju kognitivne disonance uzrokovane plinskim osvjetljenjem.

2. Potražite podršku

Otvaranje pouzdanim prijateljima, obitelji ili savjetnicima o svojim iskustvima može vam pružiti vanjske perspektive koje potvrđuju vašu stvarnost. [Pročitajte: Pravo prijateljstvo – 37 osobina pravog prijatelja i što je potrebno da budete dobar, lojalan]

Kada ste uhvaćeni u vrtlog plinskog svjetla, može biti lako izgubiti iz vida ono što je normalno. Mreže podrške mogu poslužiti kao vitalna slamka spasa, pružajući emocionalnu potporu, a ponekad čak i opipljivu pomoć u suočavanju s rasvjetljavanjem u vezi.

3. Postavite granice

Trening asertivnosti, ukorijenjen u kognitivno bihevioralnoj terapiji *CBT*, ovdje može biti korisna tehnika. Naučiti postaviti čvrste granice ključno je za ponovno uspostavljanje vašeg osjećaja autonomije.

Jasno dajte do znanja kakva ponašanja nećete tolerirati i držite se ovih ograničenja. Imajte na umu da postavljanje granica ne znači kontrolirati drugu osobu; radi se o očuvanju vašeg mentalnog blagostanja.

4. Stručna pomoć

Ponekad je utjecaj plinskog svjetla toliko jak da je potrebna stručna intervencija. [Pročitajte: Terapija odnosa – 25 naznaka da znate hoće li pomoći vašoj romansi]

Bilo da se radi o individualnoj terapiji ili savjetovanju za parove, obučeni psiholog može ponuditi strategije suočavanja i dublje uvide u emocionalnu manipulaciju koja je u igri.

Stručna pomoć često mijenja pravila igre u rješavanju psihološke traume koja je posljedica rasvjetljavanja u vezi.

5. Dokumentirajte dokaze

Jedan empirijski način za suzbijanje plinskog svjetla jest bilježenje događaja, razgovora ili ponašanja koja su se činila pogrešnim. [Pročitajte: 46 tajni kako se nositi s narcisom, slomiti ih i riješiti njihove sitne igre]

Ovo služi kao "vanjska memorija" i također može biti od pomoći u terapeutskim okruženjima gdje trebate predstaviti obrazac manipulacije. Sam čin dokumentiranja može biti osnažujući, jer opipljivo potvrđuje vaša iskustva.

6. Izlazna strategija

U nekim slučajevima, najbolje rješenje može biti potpuno napustiti vezu, osobito ako plinsko svjetlo uzrokuje ozbiljne emocionalne ili čak fizičke ozljede.

Neophodno je imati pripremljen izlazni plan, uključujući emocionalnu podršku i financijska sredstva, kada se odlučite na ovaj težak, ali ponekad neophodan korak. [Pročitajte: Prekid veze s narcisom – 28 stvari koje morate znati, što očekivati i kako to učiniti]

7. Bavite se brigom o sebi

Na kraju, ali ne i najmanje važno, nemojte podcijeniti moć brige o sebi. Uključivanje u aktivnosti koje jačaju vaše samopouzdanje može vam pomoći u borbi protiv negativnih emocionalnih učinaka plinskog svjetla.

Vježbajte, bavite se hobijima ili čak meditirajte – sve što pridonosi vašem emocionalnom i fizičkom blagostanju.

8. Obrazujte se

Znanje je moć, a to ovdje posebno zvuči istinito. [Pročitajte: Osobnost tamne trijade – što je to i 25 znakova i načina kako se s njima nositi]

Čitajući o plinskom osvjetljavanju i njegovim psihološkim temeljima – poput koncepta "naučene bespomoćnosti", gdje žrtva postaje pasivna zbog dugotrajnog zlostavljanja – bit ćete bolje opremljeni za prepoznavanje taktika manipulacije kada se koriste protiv vas.

9. Provjerite činjenice s neutralnom stranom

Ponekad, kada se vaša stvarnost neprestano preispituje, pomaže konzultirati se s nekim tko nije uključen u situaciju.

Provjera činjenica s neutralnom trećom stranom može vam pomoći potvrditi vaša iskustva i utemeljiti vas u stvarnost. To može biti posebno snažno kada se upaljač služi lažima ili poluistinama za manipulaciju. [Pročitajte: Psihološka manipulacija – kako funkcionira, 37 taktika, znakova i načina kako se s njima nositi]

10. Koristite metodu “Gray Rock”.

To uključuje da postanete što je moguće emocionalnije neosjetljivi na provokacije raspaljivača plina, čineći sebe nezanimljivim poput “sivog kamena”.

Iako to nije idealna dugoročna strategija, može biti učinkovita u kratkoročnim interakcijama gdje su druge mogućnosti ograničene. Ova metoda minimizira emocionalnu povratnu informaciju na kojoj plinski upaljač napreduje.

11. Udvostručite vlastitu stvarnost

Potvrdite vlastita iskustva, kako interno tako i eksterno. [Pročitajte: 28 tajni samousavršavanja kako biste poboljšali sebe i transformirali se u sebe]

To možete učiniti vođenjem dnevnika ili putem afirmacija. Ponavljanje vlastite istine pomaže u ublažavanju učinaka plinske svjetiljke alternativne stvarnosti, učinkovito se odupirući gaslightingu.

12. Zaštitite osobne podatke

Gaslighters često koriste osobne podatke protiv vas. Preventivna mjera je čuvanje tajnosti osjetljivih informacija, osobito kada počnete prepoznavati ponašanje plinskog svjetla. Ovo ograničava streljivo plinskog upaljača, smanjujući njihovu moć nad vama.

Ako rasvjeta poprimi ozbiljan smjer, uključujući klevetu, klevetu ili utječe na vaš rad ili skrbništvo nad djecom, posavjetujte se s pravnim savjetnikom. [Pročitajte: 59 znakova da je vrijeme za prekid i odustajanje umjesto da pokušate popraviti vezu]

Iako je ovo ekstreman korak, ključno je zaštititi svoja prava i integritet, posebno kada uzbunjivanje u vezi prelazi na legalno područje.

14. Suprotstavite se tehnikama sabranosti

Prakse svjesnosti mogu vam pomoći da ostanete utemeljeni na vlastitoj stvarnosti, što otežava upaljaču da posije sjeme sumnje.

Usredotočujući se na sadašnjost i vlastite osjećaje, možete razviti jači osjećaj sebe koji je manje podložan manipulaciji. [Pročitajte: Zauzmite se za sebe – zašto je teško i koraci da dobijete ono što želite i zaslužujete]

Što više znamo, to manje oni—plinjači—mogu kontrolirati

Razumijevanje plinskog osvjetljenja nije samo moderna tema ili psihološki izraz koji se koristi na zabavama. To je pojas za spašavanje, ključ za zaštitu vaše emocionalne i psihičke dobrobiti, a ponekad čak i vaše fizičke sigurnosti.

Opremljenost znanjem i alatima za prepoznavanje i borbu protiv osvjetljavanja plinom može biti razlika između toga da ostanete zaglavljeni u štetnom odnosu i povratka svoje autonomije, mira i sreće.

[Pročitajte: 10 glavnih tipova narcizma i 18 koraka za liječenje i pomoć narcisoidnoj osobi da se promijeni]

I hej, dijeljenje onoga što ste naučili moglo bi biti čamac spasa za nekoga do koga vam je stalo da pobjegne iz olujnih voda rasvjete u vezi. Jer što više znamo, to manje oni – rasvjetljivači – mogu kontrolirati.